wtorek, 18 października 2011

Prawidłowe odżywianie a odporność organizmu

Zdrowe odżywianie zwiększa odporność organizmu

Autorem artykułu jest Tobiasz Duda



W jaki sposób zdrowe odżywianie i stosowanie odpowiednich składników odżywczych wspomaga odporność organizmu? Musisz wiedzieć czym jest odporność organizmu i czym się charakteryzuje.

Odporność organizmu osłania nas przed wieloma problemami od przeziębienia aż do chorób nowotworowych. Cechy układu odpornościowego są oczywiście w sporym stopniu dieta. Jesteśmy w stanie zwiększać odporność organizmu poprzez jedzenie określonych pokarmów. Jedzenie zawiera witaminy, sole mineralne, mikroelementy i inne organiczne składniki, które są w stanie w dużym stopniu regulować odporność organizmu.

Spożywane składniki pokarmowe są w stanie silnie działać na rozwój białych ciałek krwia co sprawia że podnoszą odporność organizmu. Składają się one z neutrofili niszczące szkodliwe komórki i drobnoustroje, a także limfocyty T i B. Limfocyty typu B tworzą specjalne przeciwciała, które niszczą wirusy i bakterie. Limfocyty T wytwarzają dwie substancje zwane interferonem i interleukiną, mają bardzo ważne znaczenie w walce z rakiem.

Jeżeli nie ma pilnej potrzeby zwiększenia możliwości układu odpornościowego, a chodzi jedynie na utrzymaniu w niezłej kondycji , to spróbuj pić jogurt. Jest to stara metoda zwalczania różnorakich chorób, natomiast reputacja jogurtu jest ugruntowana także wkręgach medycznych. Doskonale niszczy bakterie i poprawia odporność organizmu. Poprawia aktywność komórek odpornościowych.

Pobudzają odporność organizmu, wykorzystywane było to od dawien dawna przez Chińskich lekarzy. Eksperci odkryli, iż grzyby shitake mają w swoim składzie lentinan, substancje antywirusową. Wzmacnia funkcje makrofagów i limfocytów T. Grzyby te są wstanie także zmniejszyć osiedlanie się i rozprzestrzenianie się komórek nowotworu płuc.

Mleczko pszczele ma bardzo mocne działanie antybiotykopodobne. Posiada możliwości wzmacniające, usuwa zmęczenie, aktywuje skuteczność pracy. Polepsza samopoczucie. Mleczko pszczele powinno się podawać w stanach wyczerpania i polepszenia procesów myślowych.
Mleczko pszczele przyśpiesza procesy trawienia. Poprawia odporność organizmu na infekcje. Wskazuje właściwości immunoregulujące.

Na pewno idealną dietą, która zwiększa odporność organizmu jest jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, szczególnie tych które zawierają witaminy i minerały. Nie jeść należy mięsa zwłaszcza tłustego. Zamiast nich należy jeść tłuste ryby i owoce morza.

---


Naturalne suplementy diety Calivita


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz